Johdanto
Keittiössä oikea veitsi tekee työn helpommaksi, turvallisemmaksi ja lopputuloksesta siistimmän. Yhdellä yleisveitsellä, kuten kokkiveitsellä, pärjää pitkälle, mutta erikoisveitset tuovat mukavuutta ja tarkkuutta eri tilanteisiin. Tästä artikkelista löydät tärkeimmät veitsityypit ja niiden käyttötarkoitukset – aina yleisistä kokkiveitsistä erikoisveitsiin, kuten tomaatti- ja kondiittoriveitseen.
🥩 Kokkiveitsi (Gyuto)
-
Monikäyttöisin keittiöveitsi.
-
Pituus yleensä 20 cm, mutta vaihtelee 15–40 cm.
-
Sopii kasviksille, hedelmille, lihalle ja kalalle.
-
Terän kaarevuus mahdollistaa keinuvan leikkuuliikkeen.
🥬 Santoku
-
Japanilaistyylinen yleisveitsi, erityisen suosittu vihannesten käsittelyssä.
-
Terä 12–18 cm.
-
Suora leikkuuliike, ei yhtä hyvä lihan leikkaamiseen kuin kokkiveitsi.
-
Joissakin malleissa on ovaalihionnat, jotka estävät ruoan tarttumista terään.
🥕 Nakiri
-
Suorakaiteen muotoinen vihannesveitsi.
-
Terä 14–18 cm.
-
Sopii erityisesti juuresten ja vihannesten napakkaan pilkkomiseen.
-
Tukee hyvin leikkuuliikettä sormien rystysiä vasten.
🐟 Fileointiveitsi
-
Ohut ja joustava terä kalan fileointiin ja lihan siivuttamiseen.
-
Pituus 16–32 cm – mitä suurempi kala, sitä pidempi veitsi.
-
Pitkä ja terävä fileointiveitsi takaa siistin leikkuujäljen esimerkiksi graavia valmistettaessa.
🍎 Vihannesveitsi
-
Lyhytteräinen, yleensä 10–15 cm.
-
Sopii pienten vihannesten ja hedelmien pilkkomiseen.
-
Näppärä tarkkaan työhön, ja hyvä vaihtoehto, jos isot veitset tuntuvat kömpelöiltä.
🥔 Kuorimaveitsi
-
Lyhyt 6–8 cm terä.
-
Saatavana suorana ja kaarevana (“kynsiterä”).
-
Käytetään vihannesten, juuresten ja hedelmien kuorimiseen sekä tarkkuustöihin, kuten sienten puhdistukseen.
🍞 Leipäveitsi
-
Pitkä, sahalaitainen terä.
-
Pituus yleensä 20–22 cm.
-
Leikkaa vaivatta rapeakuoriset leivät ja pehmeät leivonnaiset.
🍰 Kondiittoriveitsi
-
Pitkä, sahalaitainen veitsi pyöristetyllä kärjellä.
-
Pituus 25–26 cm.
-
Sopii kakkujen, piirakoiden ja muiden leivonnaisten leikkaamiseen ilman, että taikina tarttuu terään.
🍅 Tomaattiveitsi
-
Pieni sahalaitainen veitsi, usein 11 cm.
-
Suunniteltu erityisesti tomaateille, mutta toimii loistavasti myös muille pehmeille vihanneksille ja hedelmille.
-
Kätevä myös aamupalapöydässä.
🥩 Boningveitsi
-
Jäykkä ja kapea terä, n. 16 cm.
-
Tarkoitettu lihan ja luiden ympäriltä leikkaamiseen.
-
Erinomainen apuväline riistan ja suurten lihapalojen käsittelyyn.
🦌 Nylkyveitsi
-
Kaarevateräinen ja jäykkä veitsi.
-
Terän pituus 12–18 cm.
-
Suunniteltu erityisesti riistan avaamiseen ja nylkemiseen.
🇨🇳 Kiinalainen kokkiveitsi (Cleaver)
-
Korkea ja suorakulmainen terä.
-
Sopii vihannesten pilkkomiseen, yrttien hienontamiseen ja joissakin malleissa myös kevyiden luiden leikkaamiseen.
🍣 Yanagiba (sashimiveitsi)
-
Pitkä, kapea ja yksipuolisesti hiottu veitsi.
-
Tarkoitettu kalan siivuttamiseen – täydellinen sushi- ja sashimiannoksiin.
🐡 Deba
-
Vahva, paksuteräinen veitsi.
-
Suunniteltu kalan perkaamiseen ja pienten luiden katkaisuun.
🔪 Kiritsuke
-
Pitkä, suora kärki ja kapea terä.
-
Yhdistää kokkiveitsen ja sashimiveitsen ominaisuuksia.
-
Vaatii taitoa, perinteisesti mestariveitsi.
🧀 Juustoveitsi
-
Suunniteltu erilaisten juustojen leikkaamiseen.
-
Rei’itetty terä estää pehmeiden juustojen tarttumisen.
-
Koville juustoille käytetään vahvempaa, lyhyempää terää.
🥩 Pihviveitset
-
Pöytään tarkoitettu veitsi erityisesti liharuokien syömiseen.
-
Usein sahalaitainen, jolloin liha leikkaantuu helposti ilman repimistä.
🍖 Lihaveitsi (Carving knife)
-
Pitkä ja kapea veitsi suurten lihapalojen, kuten paistin tai kalkkunan, siivuttamiseen.
-
Käytetään usein yhdessä haarukan kanssa.
Yhteenveto
Oikea veitsi tekee ruoanlaitosta sujuvaa ja miellyttävää. Kokkiveitsi tai santoku riittää monelle, mutta erikoisveitset helpottavat erityistilanteita: fileointiveitsi kalaan, leipäveitsi rapeaan kuoreen, tomaattiveitsi pehmeille vihanneksille ja nylkyveitsi riistan käsittelyyn. Kun tunnet veitsityypit, löydät omiin tarpeisiisi sopivan työkalun – ja ruoanlaitto muuttuu nautinnollisemmaksi.